Smålandskupan
Vill du ha en bikupa verkligen pryder din trädgård, som klarar alla väder, är enkel att hålla ren, går att utrusta med sensorer och som har en innovativ men ändå traditionell design? Då är Smålandskupan perfekt för dig!
Har du även köpt till BeeLabs Gateway, så finns det ett speciellt utrymme för dig att placera sensorerna på, ur vägen för alla hårt arbetande bin.
Kupan är av typen traditionell trågkupa och rymmer maximalt 48 ramar – 28 ramar i tråget, och sedan kan du placera 2 skattlådor bredvid varandra med max 10 ramar vardera ovanpå tråget (se foto nedan!). Skattlådornas placering gör att det är lätt att kontrollera, slunga ur och sätta tillbaka en låda i taget allteftersom de blir fulla med honung.
Kupans design, med avancerad sänkbar botten, underlättar för städning, och skattlådorna vid sidan av varandra bidrar även till en bekväm arbetsställning (inga höga höjder att hantera tunga låder på), såväl som en god överblick över bisamhället.
Måtten på kupan är 80*80*120 cm, och kupan levereras utan ramar och skattlådor som var och en får köpa till efter ”tycke och smak” (halv-svea, 8 ramars eller 10 ramars t.ex.)!
Smålandskupan är professionellt konstruerade i vädertåligt material på Påskallaviks Snickeri, där t.ex. benen är utbytbara eller kan tas bort helt om man vill ha en annan konstruktion med bänk eller liknande (men då fungerar kanske inte den sänkbara botten, beroende på typ av bänk). Företaget har många års erfarenhet från tillverkning av utomhusmöbler i publika miljöer.
Denna kupa lämpar sig speciellt för det svenska klimatet och finns i flera färger och utformningar för att passa i olika omgivningar. På bilden visas tre av färgerna med vita detaljer.

Varför Smålandskupan?
Smålandskupan har, förutom inbyggd isolering i botten och på långsidorna, även ett snyggt plåttak och är byggd helt i trä! Kupan övervintrar samhällen extremt bra och är erkänd för minimala vinterförluster. Den använder traditionellt SVEA-format för ramarna, som då är lite extra höga jämfört med t.ex. lågnormal, för att vinterklotet inte ska behöva flytta till andra ramar så ofta.
Kupan rymmer ett begränsat antal ramar, men yngelrumet är flexibelt och mycket brett, så det kan således vara mycket stort (vanligtvis ca. 25-28 ramar). Under vintern så invintrar man vanligtvis på 8-12 ramar i mitten av tråget och med viss isolering ovanför och på sidorna. Drottningen får med andra ord mycket utrymme att röra sig på.
Eftersom skattlådorna står bredvid varandra ovan tråget, så lyfter man enkelt bort en låda i taget och sedan sätter man snabbt tillbaka den utslungade lådan igen, utan att ha stört yngelrummet/tråget där drottningen har sitt ”rike”.
En annan stor fördel med Smålandskupan är att “yngelrummet” i tråget enkelt kan vara olika stort (dvs på enstaka ramnivå), beroende på hur starkt samhället är och vilket utrymme man vill ge det (stort på sommaren och litet på vintern).
Smålandskupan har dessutom extra flusteröppningar på sidorna. Så alla tre kan användas på sommaren när det är mycket drag. Eller så kan man välja att ha flera avläggare eller invintra två samhälle i samma kupa. Flusteröppningarna har inbyggd och ställbar ”skjutdörr” så att man kan ställa exakt storlek på öppningen, och flusterskyddet har snillrik funktion för att vända brädan så att det blir ett snö- och isskydd under vintern.


Kupan kan beställas i följande färger:
- Herrgårdsgul
- Faluröd
- Silvergrå
- Skogsgrön
För att förboka inför nästa säsong så kontakta Påskallaviks Snickeri direkt, eller maila oss på info@beelab.se för mera information!